Premiär för Viaplays storfilm Hilma av Lasse Hallström

2022-11-15
© 2022 Viaplay Group.

Baserat på den sanna historien om Hilma af Klints gåtfulla liv, som genom hennes revolutionerande konst skulle komma att bli erkänd som en av västvärldens första abstrakta konstnärer och en feministisk ikon.

Hilma har premiär på Viaplay den 18 november som ingår i alla våra nya tv- och streamingpaket. Har du inte aktiverat ditt Viaplay-konto ännu? Du går miste om flera tusentals timmar av underhållning! Aktivera ditt konto hos Viaplay nu. Läs mer hur du enkelt aktiverar ditt Viaplay-konto genom endast tre enkla steg här.

Du kan aktivera ditt Viaplay-konto när som helst. Vi rekommenderar dock att du aktiverar det direkt efter ditt köp så du snabbt kan njuta av allt ditt innehåll.

Exklusiv intervju med Lasse Hallström

Hon ville inte att hennes livsverk skulle visas offentligt förrän tjugo år efter sin död 1944. Men det tog många år till innan världen fick upp ögonen för den banbrytande konstnärinnan Hilma af Klint. Nu har regissören Lasse Hallström gjort en film om hennes liv med titeln Hilma.

© 2022 Viaplay Group.

Text TOVE GYLLENSTIERNA Foto VIAPLAY

NÄR HILMA AF KLINTS gigantiska, säregna och färgstarka målningar visades på Guggenheimmuseet i New York 2019 slogs publikrekord.
Hur kunde en kvinna måla på det här sättet runt förra sekelskiftet? frågade man sig.
–Visst är hon intressant som kvinnlig konstnärlig pionjär. Det brukar sägas att hon var en av de första som målade abstrakt, redan 1906. Men när man sätter sig in i Hilmas tankevärld, förstår man att för henne var det inte abstrakt. Hon såg det hon målade, säger Lasse Hallström på videolänk.
Det var fram för allt Hilma af Klints andliga sida som väckte hans nyfikenhet. –Min fru hade sett en fransk film som delvis handlar om henne och tipsade mig. Jag höll vid den tiden på med research om ufon och hade blivit mer och mer intresserad av andliga och ockulta frågor, berättar Lasse Hallström.
Han läste allt han kom över om denna mångfacetterade kvinna, blev fascinerad och bestämde sig för att skriva ett filmmanus baserat på hennes liv.

LASSE HALLSTRÖM gjorde gedigen research, inte bara genom det som skrivits. Han träffade Hilmas släktingar och besökte platser där hon bott och verkat.
Rollen som den äldre Hilma vek han åt sin hustru, Lena Olin, medan den yngre Hilma skulle spelas av hans dotter, 27-åriga Tora Hallström. Den unga Hilma är i fokus under två tredjedelar av filmen, så det var ett vågat val. Tora är utbildad ekonom från det amerikanska prestigeuniversitet Princeton och har bland annat arbetat inom finansbranschen på Wall Street.

Bortsett från några mycket små roller i två av sin pappas tidigare filmer hade hon ingen erfarenhet av skådespeleri. Ändå tvekade aldrig Lasse Hallström att casta henne:
–Jag var inte ett dugg orolig, jag har alltid sett hennes begåvning. Tora själv däremot, var fundersam:
–Mest var jag rädd för vad andra skulle tänka om att jag, som så oerfaren och inte utbildad till skådespelare, får en så stor roll. Men mamma och pappa övertygade mig.

NU, EFTER SIN första stora filmroll, har Tora bestämt sig för att fortsätta i skådespelaryrket och går på en teaterskola i New York.
–Under arbetet med filmen kände jag direkt att det är detta jag vill hålla på med. När jag jobbade som ekonom var det något som saknades. Skapandet, tror jag, säger hon och fortsätter:
–Samtidigt är det oerhört slitsamt, att jobba från tidig morgon till sen kväll och hela tiden ge allt man har… vända ut och in på sig själv. Man förstår inte hur krävande det är innan man har gjort det.
Först hade Lasse Hallström tänkt sig en svensk film. Men efter att flera traditionella svenska produktionsbolag tackat nej, vände han sig till Viaplay.
–Där tände man direkt på idén. Men de ville att filmen skulle vara på engelska, eftersom de nu satsar på nordiska filmer för en internationell publik.
Samarbetet med Viaplay har varit fantastiskt, säger Lasse Hallström:
–De har verkligen satsat och gett mig full frihet.*

Fakta

• Filmen Hilma, i regi av Lasse Hallström, kan ses från den 18 november på Viaplay.
• Rollen som konstnärinnan Hilma af Klint spelas av Tora Hallström (den yngre) och Lena Olin (den äldre). I övriga roller syns både svenska och engelska skådespelare.
• Inspelningen skedde under två veckor i Sverige och fem veckor i Vilnius, Litauen.