Premiär för The Swarm 28 maj på Viaplay

2023-05-22
© 2023 Viaplay Group.

Alexander Karim i Viaplays nya storsatsning The Swarm

När mänskligheten står inför ett hot från en okänd intelligens i havet lägger ett team av forskare fram en till synes omöjlig teori som kommer att utmana mänsklighetens självbild som den ultimata skapelsen. Miljöthrillern The Swarm är skapad av Game of Thrones exekutiva producent Frank Doelger och har Alexander Karim (The Box, Tyrant) i huvudrollen som forskaren Dr. Sigur Johanson. Bland övriga stjärnor ser vi Cécile de France (Hereafter, Förlorade illusioner), Leonie Benesch (Babylon Berlin, The Crown) och Joshua Odjick (Three Pines). The Swarm består av åtta avsnitt där två avsnitt släpps premiärdagen 28 maj.

Viaplay ingår

Viaplay ingår i alla våra nya tv- och streaming-abonnemang. Har du redan aktiverat ditt Viaplay-konto så är det bara att logga in och njuta av tusentals timmar av underhållning. Har du inte aktiverat ditt Viaplay-konto ännu? Läs mer hur du aktiverar här.

Exklusiv intervju med Alexander Karim

Livet under havsytan har fått nog av människans förstörelse – nu kommer hämnden. En okänd hög intelligens med sitt ursprung i havsdjupen påverkar späckhuggare att sänka båtar och skaldjur att förgifta människor. Den internationella serien The Swarm har premiär på Viaplay den 28 maj med Alexander Karim i en av huvudrollerna, en marinbiolog som kan rädda mänskligheten.

© 2023 Viaplay Group.

Text GUNILLA MILD NYGREN Foto VIAPLAY

DET HAR VARIT mycket surr om serien The Swarm redan innan den har haft premiär. Den är baserad på en bästsäljande bok av Frank Schätzing och producent är Frank Doelger, som tidigare bland annat har jobbat med Game of Thrones. The Swarm fick också äran att öppna Berlins filmfestivals seriesektion i februari. Serien är en Viaplay originalproduktion med en internationell rollista och har kallats Europas största tv-projekt – en prestigefylld roll för svenska Alexander Karim.
– Det var tveklöst ett drömprojekt för mig. Dels var rollen så bra, dels var hela det kreativa teamet i produktionen fantastiskt. Att få jobba med Frank Doelger har varit en dröm sedan jag missade en roll i Game of Thrones för att jag var så nervös på provspelningen. Det händer verkligen sällan, men där ville jag för mycket. Nu slöts cirkeln på något vis och det kändes skönt att få chansen att jobba med honom igen.

THE SWARM är en miljöthriller där man bygger upp thriller-scenarios kring miljöfrågan, något som blir alltmer aktuellt och angeläget, menar Alexander Karim.
– Ibland gör man saker bara för att de är kul att göra, vissa projekt är självklart sådana. Men för mig är det viktigt att också få möjligheten att säga något med det jag gör, det är en chans att kunna påverka. Det vi gör med vår miljö är extremt angeläget, det som sker i The Swarm kanske inte är så långt borta.

Alexander Karim har många strängar på sin lyra. Förutom

att skådespela i alltifrån Jönssonligan till Shakespeare, har han skrivit en barnbok tillsammans med sin fru Malin och två romaner, varav en nu är på väg att bli tv-serie med hans manus och där han även spelar huvudrollen. Just nu pågår efterarbete och klippning av en långfilm inspelad i Kenya med både manus och huvudroll signerade Alexander Karim. Det är helt enkelt mycket på gång för denne mångsysslare med en grundad optimistisk syn på livet.

HAN ÄR NOGA med sin research inför en roll och vill, som han säger, ”simma i materialet”. I The Swarm är hans karaktär Dr Sigur Johanson, en marinbiolog som försöker hitta svar och bekämpa det okända hotet från haven. Inför inspelningen lärde han sig en hel del om livet under havsytan av en polar- och djuphavsforskare som var vetenskaplig rådgivare till produktionen.
– Jag vill vara tokförberedd, så att jag kan ställa frågor kring manuset och varför min karaktär säger si eller så. Jag blir ofta nästan besatt och vill skola om mig till det yrke jag har i rollen, säger han och skrattar gott.
– En annan anledning att vara förberedd är av respekt mot alla inblandade. Jag har jobbat mycket bakom kameran och vet vilket jobb som krävs för att komma till den stund då man kan säga ”varsågod och börja” – att då som skådespelare komma oförberedd till en inspelning är respektlöst.•

Se trailern här: