Premiär för Börje - The Journey of a Legend 19 november på Viaplay

2023-11-16

Valter Skarsgård och Hedda Stiernstedt i Viaplays nya serie Börje - The Journey of a Legend

Börje Salming är en av Sveriges och hockeyvärldens största legender som satt sitt avtryck lika mycket på isen som utanför. Den 19 november släpper Viaplay dramaserien som skildrar Börje Salmings oortodoxa metoder i hockeyn och hans öppna sinne. Serien är en sensationell historia som handlar om Börjes resa från en ung pojke i Kiruna, till en världssensation inom hockeyvärlden. Serien handlar även om Börje och Margittas villkorslösa kärlek i en ny värld av oskrivna regler och förväntningar.

I den stjärnspäckade rollistan ser vi Valter Skarsgård och Hedda Stiernstedt porträttera Börje Salming respektive Margitta Wendin, A.C. Peterson (Tulsa King, Narc), Jason Priestley (Beverly Hills 90210, Private Eyes), Oscar Skagerberg (The Last Kingdom) med flera. Serien bygger på en orginalidé av regissören Amir Chamdin (Partisan, Cornelis).

Serien består av sex delar, och har premiär den 19 november på Viaplay, som ingår i alla våra nya tv- och streamingpaket.

Viaplay ingår

Viaplay ingår i alla våra nya tv- och streaming-abonnemang. Har du redan aktiverat ditt Viaplay-konto så är det bara att logga in och njuta av tusentals timmar av underhållning. Har du inte aktiverat ditt Viaplay-konto ännu? Läs mer hur du aktiverar här.

En hockeylegendars resa

Som 23-åring fick Valter Skarsgård erbjudandet att spela huvudrollen i serien Börje – The Journey of a Legend. En framgångssaga om Börje Salming, hockeyspelaren som hade sin storhetstid flera decennier innan Valter växte upp. Nu, fyra år senare, är serien klar för premiär på Viaplay och TV3.

© 2023 Viaplay Group.

Text TOVE GYLLENSTIERNA Foto CRILLE FORSPEBER/VIAPLAY

SERIEN SKILDRAR Börje Salmings liv från uppväxten i Kiruna till genombrottet i Brynäs och vidare åren som proffshockeyspelare i Kanada för Toronto Maple Leafs i NHL, en av världens tuffaste hockeyligor.
När Valter Skarsgård för fyra år sedan tillfrågades om rollen hade han bara en vag aning om vem Börje Salming var.
– Jag visste att han var en stor hockeyspelare, inte mycket mer. När jag berättade för mamma, sa hon bara: Wow, Börje Salming!
Inte heller hade Valter spelat ishockey tidigare:
– Nu fick jag en tränare och fick börja från början med skridskoåkningen. Jag lärde mig så pass mycket att jag är bra på att låtsas spela ishockey. Vilket inte riktigt är samma sak som att vara en bra spelare.
Och kanske viktigast av allt: Valter fick träffa Börje Salming flera gånger, både före och efter inspelningen.
– Han växte ju upp i Kiruna på 1950- och 60-talen, en helt annan tid, när killar skulle vara hårda och inte visa känslor. Som äldre förändrades han, det förstod jag. Han hade jobbat med sig själv och blivit öppnare. Men under de år som serien utspelar sig var det ett annat mansideal.

ÄVEN SJÄLVA idrotten var råare på den tiden.
– Det är – och var särskilt tidigare – en våldsam sport. På isen var Börje stentuff, han fick många puckar på alla möjliga ställen och bröt det mesta som går att bryta. Privat var han mjukare.

Att balansera den skillnaden var det svåraste i rollen, säger Valter:

– Jag har försökt gestalta vem han var innerst inne bakom den tuffa fasaden. Han var alltid ödmjuk mot såväl medspelare som vänner och familj.
Serien handlar också om den betydelse Börje Salming har haft för ishockeysporten generellt och hur han banade väg för andra europeiska spelare i NHL. Den kom till efter en idé av regissören Amir Chamdin, vars starka vision var en ledstjärna för Valter genom hela projektet.
– Ändå var Amir inte så låst när vi spelade in de olika scenerna. Det var ett samspel och jag kunde ibland testa egna idéer.

VID 16 ÅRS ålder insåg Valter att det var skådespelare han ville bli, gå i samma fotspår som pappa Stellan och storebröderna Alexander, Gustav och Bill. Han gick teaterlinjen på gymnasiet och senare kurser i skådespeleri, bland annat hos den berömda Stella Adler i New York. Hans första stora roll var i ungdomsfilmen IRL, från 2013. Men att gestalta en person som fortfarande lever måste vara extra svårt. Börje Salming var ofta med vid inspelningarna och hann se en del scener, innan han tragiskt gick bort i ALS.
Vad tyckte Börje om Valters porträtt av honom? – Tyvärr blev han så pass sjuk innan han hann se inspelade scener, så jag hörde inte någon reaktion direkt från honom själv. Men hans familj förmedlade att han var nöjd och det känns bra.•

Se trailern här: